Najnowsze aktualnosci

Jakie właściwości ma olej rzepakowy i jak powstaje? Na te pytania otrzymaliśmy odpowiedzi od Pana Franciszka Keslera, którego odwiedziliśmy 29 października w Starym Lubiejewie.

Pan Kesler opowiedział nam o swojej pasji czyli o samodzielnie tłoczonym oleju rzepakowym. Nazwa oleju pochodzi od jego nazwiska  ponieważ w pełni bierze odpowiedzialność za jakość swojego produktu. Olej charakteryzuje się złocistym kolorem i specyficznym zapachem, nie zawiera żadnych  dodatków i konserwantów. Nasiona rzepaku użyte do produkcji oleju pochodzą z własnego gospodarstwa, z roślin uprawianych wg własnej technologii, dzięki czemu wyrób jest niepowtarzalny.

Pan Kesler przekazał nam informacje na temat cennych właściwości oleju rzepakowego. Olej najlepiej spożywać na zimno np. jako dodatek do sałatek, surówek. Spożywany w tej formie  zawiera najwięcej witamin z grupy A,D,E i K niezbędnych do prawidłowego  przebiegu wielu procesów metabolicznych w organizmie człowieka.

Pan Franciszek reklamuje swój produkt w stroju szlacheckim, w którym występuje w Zespole Pieśni i Tańca ,, Bez Wianka”. Strój  nawiązuje do ubioru szlachty, która na terenie Mazowsza, w swych dworach budowała pierwsze olejarnie.

Olej Keslera zdobył liczne nagrody: Smaki Regionów w 2011 r., Laury Marszałka w 2013  roku,  ,, Perła 2015” w konkursie ,, Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów” w Poznaniu i nagrodę ogólnopolskiego konkursu AGRO POLSKA.