To miejsce rehabilitacji, terapii 10 uczestników. Głównym celem pracowni gospodarstwa domowego jest przygotowanie uczestnika do pracy w zawodzie kucharz, pomoc kucharska i cateringowa. W czasie zajęć uczestnicy nabywają umiejętności takie jak:
- przygotowywanie potraw, w tym zup, sałatek, deserów itp. z uwzględnieniem menu,
- obsługiwanie sprzętu gospodarstwa domowego,
- planowanie wydatków, sporządzanie wniosków zakupowych i ich realizowanie,
- przestrzeganie zasad zdrowego żywienia, z określaniem wartości odżywczych poszczególnych artykułów spożywczych,
- dekorowanie stołów i estetycznego podawania potraw,
- przestrzeganie ogólnych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
Podczas zajęć uczestnicy utrwalają swoje umiejętności związane z kuchnią i przygotowywanymi tam potrawami oraz kulturą spożywania posiłków. Poznają techniki nakrywania i dekorowania stołu, planowaniu niezbędnych zakupów i robienia ich wraz z instruktorem.
Drugim nie mniej ważnym celem udziału uczestników w w/w pracowni jest kształtowanie samodzielności w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych. Uczestnictwo w zajęciach pozytywnie wpływa na samopoczucie, wzmacnia poczucie własnej wartości, wiary we własne możliwości, poczucie odpowiedzialności, a także uczy pracy w zespole.
Nad właściwym przebiegiem terapii zajęciowej czuwają dwie instruktorki: Aneta Jachimczuk, Jolanta Pawluczuk.